Det ar i en ny besiktning fran Sifo som svenskarnas nya synsatt till annorlunda dejting-appar skarskadas

Det ar i en ny besiktning fran Sifo som svenskarnas nya synsatt till annorlunda dejting-appar skarskadas

Slutsatsen man kan dra ar huvudsak att unga alltmer anvander mobil-appar i sitt spanande efter karlek. I aldersgruppen 15-34 ar ar det ganska en tredjedel som dejtar med olika onlinetjanster. Tinder ar i den aldersgruppen den ledande appen; foljande mest anvand ar Tinders motstandare Badoo.

Laka 19 procent, alltsa var femte svensk, i aldersgruppen 15 till 34 ar har nagon stig anvant dejtingappen Tinder. Bland dessa yngre svenskar ar de ovriga tjanster som tycks vara populara Badoo (10 procent) och Happy Pancake (9 procent).

I aldersgrupper fran 35 ar och uppat anvands ocksa internet i karleksjakten, men arme ar det fortfarande de nagot aldre dejtingstjansterna Match och Motesplatsen som dominerar anvandandet.

Sammanlagt bland svenskarna anser sig dubbelt sa flera kvinnor som hanar konsumera Tinder, enligt Sifo-undersokningen. ifall detta ar verkligt omstandighet eller ett resultat fran hur arliga genmale annorlunda grupper ger kungen den har fragan ar forstas osakert. Bland unga hanar dominerar enligt Sifo-undersokningen Tinders konkurrent Badoo.

Annorlunda metoder att ”matcha” riktigt personer

Tidigare undersokningar fran RFSU har visat att ganska halften fran vuxna svenskar (48 procent) uppger att de inneha anvant internet gallande olika forstandig i karleksjakten. Men da raknas dessutom annat an foradla dejtingtjanster in.

De annorlunda tjansterna varierar dock en hel bit i undra ifall hur de parar ihop personer med varandra. Flera fran de nyare dejting-apparna, som Tinder och Badoo utgar fran gemensamma intressen och vanner kungen Facebook, dartill geografisk narhet.

De traditionellt storsta tjansterna daremot utgar fran ett slags personlighetsanalys. Den har bygger i sin tur gallande forskning om vilka typer fran personligheter som brukar ga ihop bra, och en beromd relationsforskare som ocksa agerat radsaljare at en stor dejtingtjanst ar Helen Fisher.

brightwomen.net snappning av webbplatsen

Hormonstyrda personlighetstyper

Hon menar att hur vi reagerar kungen vissa hormoner i kroppen, bland annat lyckohormonet serotonin och beloningshormonet dopamin. Forut manga galler att identiska personligheter ar det som fungerar, enligt Helen Fishers forskning.

– Det har visat sig att personer som ar hejdlost beroende av dopaminkickar kan anses forvara en speciell personlighet, som jag kallar utforskare. De dras naturligt till andra utforskare. Personer som daremot ar valdigt styrda av serotonin kallar jag pro byggare. De tenderar att besta typ traditionella och gillar andra som inneha likadan personlighet, havdar Helen Fisher.

”Motsatser attraherar enkom vissa”

For vissa personligheter galler det alltsa att besta likadan enligt hennes teori. Men pro andra personligheter havdar Helen Fisher att motsatserna attraherar varandra. Det galler personer som hon anser ar mer styrda fran hormonerna testosteron och ostrogen.

– I de andra par personligheterna sa ar det deras motsatta position som attraherar. De testosteronstyrda som ar analytiska och logiska typer soker sig till ostrogenstyrda som ar empatiska, kanslosamma och socialt kompetenta, havdar Helen Fisher.

”Ovetenskapliga personlighetstester”

Helen Fisher ar dock ej en helt ofargad forskare utan aven vagledare at en av varldens storsta dejtingtjanster Match. Och hennes teorier om vilka personligheter som passar forbund ifragasatts genast av andra forskare, som anser att testerna bygger kungen en helt ovetenskaplig stomme.

– Det finns en bit fran forskarvarlden som inte sjalva inneha ekonomiska intressen i det har, och inom den arme opartiska forskarvarlden rader ett typ spritt konsensus att personlighetstesterna inte kan ga bra med det dar som de pastar. Om de har dejtingsajterna kunde visa upp en enda vetenskaplig studie som visade att dejtingsajter med personlighetstester faktiskt kunde skapa lyckliga par, och inte enbart atnjuta forbund en forsta dejt, i sa fall skulle jag ta tillbaka min klander, anser Eli Finkel, professor i socialpsykologi.

Trots kritiken sa ar de dejtingtjanster som anvander sana har personlighetstester fortfarande mycket populara, bade i Sverige och i ovriga varlden. De dominerar enligt den nya Sifo-undersokningen bland dejtingtjansterna som anvands av folk fran 35 ar och uppat.

Nya mobilappar som Tinder och Badoo har daremot helt skippat de tidskravande personlighetstesterna. Anvandarna far sjalv avgora vilka profiltexter och bilder som utfor att de vill forsoka skapa en matchning med en trolig dejt.

Mer ifall forskningen runtom dejtingtjanster, och forskarnas egna suggestion till en framgangsrik dejting: Vetenskapens varld 5 september i SVT2 och SVT Play

Back to top